De gevangen genomen Nederlandse vaandrig Marijs op 12 mei, geflankeerd door Duitse parachutisten, bij de Gefechtsstand van Bruno Brauer aan de Tweede Tol. Links Oberfahnrich Eberlein en rechts Oberleutnant Moll.
De Oberleutnant draagt nog de typische springoverall [Knockensack] van de para's, bedoeld om het uniform af te dekken. Dat diende om te vermijden, dat lijnen van de parachute in de knoop konden raken met uitsteeksels in zakken, knopen en riemen. Moll was kort daarvoor de gevangene van Marijs. Hier zijn de rollen omgedraaid. Later op de 12e mei vertrok de vaandrig naar de commandant Lichte Divisie, om de aankomst van de voorhoede van de 9e pantserdivisie te melden vergezeld van het Duitse verzoek tot overgave van de stad. Hij werd aldaar gearresteerd als oproerkraaier!
De voorafgaande gebeurtenissen, met een tijdelijke wapenstilstand en een gezamenlijke bezetting van een boerderij door Nederlandse en Duitse troepen, getuigden van een zekere ridderlijkheid. Dat gedrag konden de Duitsers waarderen door de vaandrig een schriftelijke toestemming mee te geven, dat hij diens sabel mocht behouden.... |